Wat is een SMART of slimme fietsbatterij?

Niet alleen in de ontwikkeling van elektrische fietsen zien we de laatste jaren een flinke ontwikkeling. Ook fietsbatterijen worden met de jaren beter. Accu’s voor elektrische fietsen zijn de afgelopen jaren sterk geëvolueerd, dankzij de verbeterde technologie. De batterijen van vandaag zijn krachtiger en efficiënter dan ooit tevoren. De capaciteit en het rijbereik worden groter, het gewicht wordt minder. De fietsaccu’s zijn beter recycleerbaar wat het milieu en klimaat ten goede komt.

2Deze eigenschappen maken ze nog gebruiksvriendelijker. Naarmate de accutechnologie blijft verbeteren, zullen elektrische fietsen steeds populairder worden – en dat is goed nieuws voor iedereen die van fietsen houdt. Een nieuwe eigenschap van moderne batterijen is de SMART technologie.

Wat is een SMART fietsaccu?

Een SMART fietsaccu, ook slimme fietsbatterij genaamd,  is een oplaadbare accu met functies die de prestaties en het gebruiksgemak verbeteren. Deze kenmerken omvatten meestal een ingebouwde computer (bekend als een batterijbeheersysteem, of BMS) die het opladen en ontladen regelt, evenals een display dat informatie geeft over de status van de batterij.

Verschil tussen SMART en niet-SMART?

Zoals de naam al aangeeft, is het belangrijkste verschil tussen een SMART en een niet-SMART fietsaccu dat een SMART accu in staat is te communiceren met de fietscomputer, terwijl een niet-SMART accu dat niet kan. Dankzij deze communicatie kan de SMART-accu informatie verstrekken over de oplaadstatus, de resterende capaciteit en andere gegevens die nuttig kunnen zijn voor de fietser.

3Bovendien kunnen SMART-accu’s sneller worden opgeladen dan niet-SMART-accu’s en hebben ze ook minder snel last van het “geheugeneffect” (verminderde capaciteit door gedeeltelijke ontlaad-/oplaadcycli). Over het geheel genomen bieden SMART-accu’s voordelen op het gebied van prestaties en gemak, waardoor ze voor de meeste rijders de beste keuze zijn.

Is een slimme fietsaccu duurder?

SMART batterijen zijn duurder dan hun niet-SMART tegenhangers. De hogere kosten worden echter meestal gecompenseerd door de voordelen die SMART-accu’s bieden op het gebied van prestaties en gemak. Daarom zijn SMART batterijen of slimme fietsaccu’s voor de meeste fietsers de betere keuze zijn.

Smart batterijen bieden voordelen op het gebied van prestaties en gebruiksgemak. Ze zijn duurder dan hun niet-SMART tegenhangers, maar de hogere kosten worden meestal gecompenseerd door de voordelen die ze bieden. Als je op zoek bent naar een betrouwbare batterij van hoge kwaliteit voor je fiets, raden wij je aan om zeker de SMART-optie te overwegen.

Enkele voorbeelden van slimme fietsaccu’s op de markt zijn de Shimano STEPS E8000 accu, de Bosch PowerTube 500 accu, en de Specialized M2-Series accu. Deze fietsbatterijen bieden een hoge capaciteit, snelle laadtijden en betrouwbare prestaties..

4Het belangrijkste nadeel van SMART-batterijen is hun hogere kostprijs in vergelijking met niet-SMART-batterijen. Bovendien kunnen sommige rijders vinden dat de extra functies en functionaliteit van SMART-accu’s onnodig zijn. Tot slot is het vermeldenswaard dat niet alle fietsen compatibel zijn met SMART batterijen – zorg ervoor dat je de compatibiliteit controleert voordat je een aankoop doet.

Levensduur van mijn SMART batterij verlengen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de levensduur van uw SMART-batterij te verlengen:

  • Bewaar de batterij op een koele, droge plaats als je hem niet gebruikt.
  • Vermijd diepontladingscycli – probeer de batterij boven 20% capaciteit te houden.
  • Laad de batterij regelmatig op, zelfs als je de fiets een tijdje niet gaat gebruiken.
  • Vermijd blootstelling aan extreme kou of hitte.

Als je deze eenvoudige tips opvolgt, kunt u ervoor zorgen dat je SMART-batterij je jarenlang probleemloos van dienst zal zijn.

Wat doet het SMART systeem van een e-bike?

Het SMART batterijbeheersysteem (BMS) is een computer die het opladen en ontladen van de batterij regelt. Het BMS zorgt ervoor dat de accu goed wordt opgeladen en wordt beschermd tegen overladen, dieptelading en oververhitting. Bovendien kan het systeem  informatie verschaffen over de status van de batterij, zoals de resterende capaciteit en het huidige oplaadniveau.

5SMART system fietsaccu’s zijn niet compatibel met elektrische fietsen die geen SMART systeem hebben. Als je probeert een SMART accu te gebruiken met een niet-SMART fiets, is de kans groot dat de accu niet goed werkt en zelfs beschadigd kan raken. Daarom is het belangrijk om te controleren of je elektrische fiets compatibel is met het type batterij dat je wil gebruik

Hoe kan je nu weten of je een slimme fietsbatterij hebt? De meeste fabrikanten van Smart batterijen gebruiken een duidelijk etiket of logo om hun producten te identificeren. Bovendien worden veel Smart batterijen verkocht met een oplader die speciaal is ontworpen voor gebruik met dat specifieke merk batterij.

Hoe lang gaan SMART batterijen mee?

Smart batterijen zijn ontworpen voor langdurig gebruik en kunnen in principe ongeveer 1000 keer worden opgeladen en ontladen. De levensduur van een batterij varieert echter afhankelijk van hoe deze wordt gebruikt en onderhouden. Over het algemeen zullen goed onderhouden Smart batterijen jarenlang probleemloos dienst doen.

6Om de levensduur van de accu van je SMART-systeem te verlengen, is het belangrijk dat je de aanbevelingen van de fabrikant voor het opladen en bewaren van de accu opvolgt. Daarnaast is het een goed idee om de accu schoon te houden en vrij van vuil en stof. Meer info over het onderhoud van je fietsbatterij kan je vinden op in ons artikel: hoe moet ik mijn fietsbatterij onderhouden?

Hoe laad ik mijn SMART fietsaccu op?

Het opladen van een SMART slimme batterij gaat op dezelfde manier als het opladen van elk ander type batterij – sluit gewoon de lader aan op de batterij en steek de stekker in het stopcontact.

  • Het is belangrijk om te weten dat niet alle opladers geschikt zijn voor alle soorten accu’s. Om een Smart-accu goed en veilig op te laden, heb je een lader nodig die speciaal is ontworpen voor gebruik met dat specifieke merk batterij. Controleer de compatibiliteit voordat je een lader aanschaft.
  • Als je SMART-systeem naar behoren werkt, moet u een groen lampje zien op de acculader wanneer deze op het stopcontact is aangesloten. Bovendien moet het display voor de batterijstatus op uw elektrische fiets aangeven dat de batterij volledig is opgeladen.
  • Als je geen groen lampje op de acculader ziet of als het statusdisplay van de accu niet aangeeft dat de accu volledig is opgeladen, kan er een probleem zijn met je SMART fietsbatterij. Er zijn enkele zaken die erop wijzen dat je batterij stilaan versleten geraakt en aan vervanging toe is. Neem contact op met je plaatselijke fietsenmaker of de fabrikant van je elektrische fiets voor hulp.