Is mijn fietsbatterij versleten?

De elektromotor en de fietsbatterij zijn onontbeerlijk om elektrisch te kunnen fietsen. De motor van je e-bike is sterk en heeft een lange levensduur. Je accu gaat zo lang niet mee. Meestal geeft een batterij niet in één keer de geest.

Je begint op een bepaald moment te merken dat je fietsaccu niet meer zo performant is. Het kan een technisch probleem met de accu zijn, maar het kan ook een signaal zijn dat je batterij zijn beste tijd heeft gehad.

Ben je technisch aangelegd? Dan kan je de batterij uitmeten. Vaak is dat echter niet nodig omdat er duidelijke aanwijzingen zijn van een versleten fietsbatterij.

Tekenen van een versleten batterij

2Er zijn een paar duidelijke signalen die erop wijzen dat de accu van je e-bike versleten is en vervangen zal moet worden. Misschien kan de batterij momenteel nog wel even mee. Weet echter dat je in de nabije toekomst best uitkijkt voor een nieuwe batterij of je huidige batterij laat reviseren. Hieronder duidelijke tekenen aan de wand dat je fietsbatterij waarschijnlijk versleten is.

 1 – De accu heeft zichtbare schade

Het meest voor de hand liggende teken dat je fietsaccu aan vervanging toe is, is als er zichtbare schade is. Dit kunnen scheuren, lekken of zwellingen zijn. Als je één van deze dingen ziet, is het tijd voor een nieuwe batterij. Gebruik de batterij zeker niet meer en ga er voorzichtig mee om. Ondertussen kan je eventueel fietsen zonder accu.

2 – Je kan niet meer zo ver fietsen als vroeger

Je hebt wellicht wel een goed idee van de afstand die je kan afleggen met een volgeladen batterij. Als je vroeger gemakkelijk 20 kilometer kon fietsen op een enkele lading, maar nu slechts 10 km, is dit een teken dat de batterij niet meer zo goed presteert als vroeger. De actieradius van de batterij is afgenomen, wat betekent dat hij moet worden vervangen.

3 – Het duurt lang om de fietsaccu op te laden

Als het vroeger 4 uur duurde om de accu op te laden, maar nu 8 uur, is dit een ander teken dat de accu niet meer zo goed presteert als vroeger. De accu houdt de lading niet meer zo goed vast als vroeger, wat betekent dat hij versleten is en aan vervanging toe is.

4 – De fiets rijdt niet meer zo soepel als vroeger

Als je merkt dat je fiets niet meer zo soepel rijdt als vroeger, kan dat wijzen op een probleem met de accu. Het kan zijn dat de accu niet genoeg stroom levert aan de motor, waardoor de fiets onregelmatig gaat lopen. Als je dit merkt, is het tijd om de accu te vervangen.

5 – Je fiets start moeilijk

Als je fiets moeilijk start, kan dit een teken zijn dat de accu niet genoeg energie levert aan de motor. Het kan zijn dat de batterij moet worden vervangen om de fiets goed te laten starten.

6 – De fietsaccu laadt niet meer op tot 100%

Als je merkt dat de fietsaccu niet meer voor 100% wordt opgeladen, is dit een teken dat de accu aan vervanging toe is. De batterij kan de lading niet meer volledig vasthouden en is dus aan vervanging toe.

De versleten batterij vervangen

Als je één van deze tekenen opmerkt, is het tijd om de batterij van je fiets te vervangen. Een nieuwe batterij zal ervoor zorgen dat je fiets opnieuw soepel en efficiënt rijdt.

3Gooi de oude batterij niet zomaar weg. Er zitten nog heel wat grondstoffen in die opnieuw gebruikt kunnen worden. Breng je oude batterij binnen bij je fietsenmaker, een inzamelpunt voor versleten batterijen of op het containerpark.